De première nadert

Het climaxmoment van het musicalavontuur nadert met rasse schreden: de twee voorstellingen van ‘Er zit een duif op het dak’ in De Drie Lelies in Puttershoek op 10 en 11 februari gloren nadrukkelijk aan de horizon. In een voormalig bankgebouw in Oud-Beijerland wordt keihard gerepeteerd om de voorstelling nog verder te stroomlijnen. Met hulp van danscoach Arianne Vermeulen krijgt de musical zelfs nog wat extra swingende accenten.

Wat voor Arco begon als een routinebezoek voor een ‘verhaaltje in de krant’ over een introductieavond van een bijzonder musicalproject van Stichting Welzijn Hoeksche Waard dat eindigde met een (nimmer verwachte) echte rol, startte voor andere castleden van de Hoeksche Duiven ook als een ongewisse sprong in het diepe. Zoals dat ook gold voor Arie Mouthaan, medebedenker van het met zelfwerkzaamheid vervaardigde decor. ,,Ik ben na een oproep via een advertentie gaan kijken of het was voor mij was. Aanvankelijk was de opkomst niet overweldigend, maar de mensen die er waren bleken erg enthousiast. Dat enthousiasme is er steeds geweest: met elkaar hebben we het decor bedacht en gemaakt. Acteren, zingen, bewegen, luisteren en de rol eigen maken, het is moeilijk gebleken maar een ervaring op zich.’’

Waar voor Arco’s carpoolmaatje Rita Larkens zelfontplooiing de reden was om deel te nemen aan de musical, is voor mijn tegenspeelster Joke ’t Hart ‘De Duif’ een grensverleggende ervaring geweest, zo bekent ze. ,,Ik had wel eens op feesten en partijen opgetreden in he verleden, maar dat is totaal niet te vergelijken met wat we de afgelopen maanden hebben gedaan. Dat komt ook door mijn rol, waarin echt alles zit, en door de geweldige leuke groep mensen waarmee we dit project doen. Al ben ik nu wel al zenuwachtig voor de première.’’

Jopie de Zeeuw, met haar 79 jaar de vrouwelijke nestor van de groep, meldde zich in een later stadium aan, naar aanleiding van een artikel in deze krant. ,,Ik zag een bekende op de foto staan, heb contact gezocht en met Thamar van der Poel – de organisator van dit project – gesproken. Zo ben ik er ingerold als koorlid én maker van het decor. Met een groepje vrouwen hebben we op de dinsdagen aan het decor gewerkt. Dat is het mooie sociale tintje van dit project.’’

Stef Bouwman voegde zich onlangs als laatste bij de cast om een vrijgekomen rol in te vullen. ,,Voor een paar regeltjes tekst en een liedje werd gezegd, maar dat bleek een complete solo te zijn.

Een musical van en voor 55-plussers is het zeker niet, het blijkt een voorstelling voor alle leeftijden te zijn met een hartstikke leuke groep mensen die me meteen heeft opgenomen.’’ De première nadert, het aftellen is echt begonnen.